Géza
-11 °C
-4 °C

Az OMV tőkeemeléssel finanszírozza a Petrom megvásárlását

MTI
2004.12.01. 14:18
Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat szerdán megerősítette, hogy több mint egymilliárd eurós tőkeemelésből is finanszírozza a román SNP Petrom olajtársaság megvásárlását. Az OMV hárommillió új részvényt bocsát ki, 11 százalékkal növelve a kint lévő részvények számát a mostani 27 millióról.

Az OMV szerdán 3,81 százalékkal 206,01 euróra drágult a bécsi értéktőzsdén, így a kibocsátás értéke körülbelül 620 millió euró lehet. Az elsődleges jegyzés csütörtökön kezdődik, az ármegállapítás december 16-án lesz. Az OMV az idén közel 70 százalékkal drágult a bécsi értéktőzsdén, közép- és kelet-európai növekedési kilátásainak örömére.

Ezen kívül 2 millió, részvényre váltható kötvényt is kiad az OMV négy évre, várhatóan 550 millió euróért. Az átváltási árat 350 euróban korlátozták.

Az OMV júliusban 1,5 milliárd eurós megállapodást írt alá a Petrom olajtársaság megvételéről, és az ügyletet várhatóan az év végéig lezárják.

A kibocsátás révén az OMV privatizálása is folytatódik: az állami ÖIAG vagyonkezelő részesedése 31,5 százalékra csökken a cégben a mostani 35 százalékról. Az ÖIAG-nál szerdán ugyanis közölték, hogy nem vesznek részt a tőkeemelésben, viszont vállalják, hogy másfél évig nem adnak el OMV-részvényt.

Hasonló kötelezettséget vállalt a tőkeemelésben szintén részt nem vevő másik nagy egyedi részvényes, az ÖIAG-val konzorciumban lévő, Abu Dzabiban bejegyzett International Petroleum Investment Company (IPIC). Az IPIC részesedése a kibocsátás után 17,6 százalékra csökken a mostani 19,8 százalékról.

Ily módon az OMV közkézi része első ízben meghaladja majd az ötven százalékot: 50,9 százalékra nő a jelenlegi 45,4 százalékról.