Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A Fitch Ratings megszorításokat javasol Csehországnak

MTI
2004.12.07. 17:01
Megerősítette kedden a szuverén cseh bel- és küladósságot a Fitch Ratings, amely szerint az erős külső finanszírozási helyzettel krónikusan gyenge költségvetési teljesítmény párosul, és ezért továbbra sem biztos az euró meghonosítása ebben az évtizedben. A legnagyobb európai hitelminősítő londoni közleménye szerint a megerősítés a hosszú távú deviza- és koronaadósság "A mínusz", illetve "A" osztályzatát, valamint a rövid távú devizaadósság "F2" besorolását és a kereskedelmi kibocsátókra megállapított "A plusz" minősítési országplafont érinti.

A Fitch kommentárja szerint az erőteljes működőtőke-beáramlás segíti az egyébként - részben a külföldi befektetők profitvisszautalásai miatt - bővülő folyómérleg-hiány finanszírozását. A nem adóssággeneráló tőkebeáramlások révén csak kis mértékben - a 2003 végi 39 százalékról 2006 végéig várhatóan 41 százalékra - emelkedik a GDP-arányos külső eladósodottság, a folyó devizabevételekhez mérve pedig százalékosan még csökkenni is fog ugyanezen idő alatt.

A besorolás javításának esélyeit változatlanul korlátozza ugyanakkor a krónikusan gyenge költségvetési teljesítmény. A tavalyi 12,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány Libanon után a második legnagyobb volt a Fitch Ratings által besorolással nyilvántartott összes szuverén adósságkibocsátó között - áll a keddi londoni jelentésben.

A hitelminősítő szerint a kormánykoalíció csekély parlamenti többsége és alacsony népszerűségi mutatói miatt nem várhatók további költségvetési reformok a 2006-os választások előtt. A politikai nyomás miatt a Fitch azzal számol, hogy az államháztartási hiány jövőre 4,8 százalékon stabilizálódik, és 2006-ban is még a hazai össztermék 4,5 százaléka lesz a cseh kormány 3,8 százalékos deficitcélja helyett.

A Fitch szerint Csehországban 2007-2008-ban erős költségvetési megszorításokat kell alkalmazni ahhoz, hogy elérhető maradjon az euró 2010-re kitűzött meghonosítása. Jóllehet a céldátumhoz képest bekövetkező késedelem kockázatai az utóbbi 12 hónapban csökkentek, a Fitch szerint a teljesítés és a késés esélyei "a legjobb esetben is kiegyensúlyozottak".

Csehország besorolásait a hitelminősítő stabil kilátással tartja nyilván. Magyarország hasonló szuverén osztályzataira a Fitch Ratings - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül egyedüliként - tavaly nyár óta visszaminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a nagy ikerdeficit kezelhetőségével kapcsolatos aggályai miatt.

A cseh külkereskedelem hiánya 4,1 milliárd korona volt októberben, ez a legkedvezőbb havi adat tíz év óta - közölte a cseh statisztikai hivatal. A kivitel az egy évvel korábbihoz képest 16,6 százalékkal nőtt, az import viszont mindössze 15,1 százalékkal.

Csehországnak 17,1 milliárd koronás többlete volt októberben az EU többi államával szemben, viszont 21,2 milliárdos hiánya a nem uniós országok viszonylatában. A cseh külkereskedelem 10 havi hiánya az idén 18,3 milliárd koronát ért el, a múlt év azonos időszakában még 41,5 milliárdot.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft