Csehországban jelentősen nőttek az idegenforgalmi bevételek

MTI
2004.12.09. 12:48
Csehország idegenforgalmi devizabevételei az első kilenc hónapban 79,6 milliárd koronát tettek ki, és 7,9 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi első háromnegyed évben - közölte csütörtökön a prágai pénzügyi tárca.

A devizabevételek a kedvező fejlemények ellenére sem érték el a 2001 évi rekordszintet, amikor a január-október időszakban 90,6 milliárd korona volt a bevétel. Az Egyesült Államok elleni terrortámadás óta (2001. szeptember 11.) azonban az idén a legnagyobb az idegenforgalmi bevételek emelkedése.

A Mag Consulting pénzügyi elemző csoport szerint az egész évi bevétel mintegy 107-108 milliárd korona lesz, ami nyolc százalékkal haladja meg a tavalyi bevételeket. A kormány mellett működő CzechTourism ügynökség 112 milliárdos bevételre számít.

A külföldre utazó cseh turisták 43,15 milliárd koronát fogyasztottak el a január-szeptember időszakban, ami hétszázalékos emelkedést jelent. Egyébként a csehek idegenforgalmi kiadásai már 2003 első felében visszatértek a 2001 évi rekordszintre.

Szakértők szerint a cseh idegenforgalmi bevételek idei kedvező alakulásában jelentős szerepet játszik az ország európai uniós csatlakozása, a fapados légitársaságok nagyszámú járata Prágába, valamint a német turisták számának újabb emelkedése.

A fő vonzerő továbbra is Prága, amelyet a Csehországba látogató külföldiek 52-54 százaléka keres fel. Ugyanakkor az utóbbi években folyamatosan emelkedik a kongresszusi turizmus szerepe is. Az idén várhatóan 620 ezer kongresszusi turista keresi fel Csehországot, ami 15 százalékkal több, mint tavaly. A nagy nemzetközi kongresszusok szempontjából Prága a világon a 17. legkedveltebb hely, s várható, hogy az idén feltornássza magát a 15. helyre.