Az USA-ban kért csődvédelmet a Jukosz

MTI/Dow Jones
2004.12.15. 11:11
Az orosz Jukosz olajtársaság szerdán csődvédelmet kért a hitelezők ellen egy amerikai, houstoni bíróságon. Azt is kérték a bíróságtól, hogy tiltsa meg a fő termelő egység, a Juganszkneftegaz elárverezését.

Ez az utolsó lehetőség a részvényesek, az alkalmazottak és a fogyasztók jogainak megvédésére - mondta a Jukosz vezérigazgatója, Steven Theede. A Juganszkneftegazt az orosz igazságszolgáltatás megbízásából árverezik el december 19-én, 8,65 milliárd dollárnak megfelelő kikiáltási áron, hogy behajtsák az anyacégen, a Jukoszon számon kért, 26 milliárd dollárnak megfelelő adóhátralék egy részét.

Hétfőn a Jukosz főrészvényese, a Menatep befektető-társaságperrel fenyegetett meg mindenkit, aki megvásárolja a Juganszkneftegazt, avagy közreműködik, segít a vásárlásban. A Juganszkra eddig az orosz Gazprom gázipari vállalat a fő, illetve esélyesnek tekintett pályázó. Az ugyancsak megfenyegetett bankok között van a holland ABN Amro, a francia BNP Paribas, a Deutsche Bank, az ugyancsak német Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank és az amerikai JP Morgan befektetési bank, amelyek 10 milliárd eurós kölcsönt szerveztek a Gazpromnak a vásárlásra. Perrel fenyegettek ezen kívül mindenkit, aki az árverés után olajat vagy földgázt vásárolna a Juganszktól.