Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nőtt az amerikai folyó fizetési mérleg hiánya

MTI
2004.12.16. 16:10
Az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének hiánya az idei év harmadik negyedére 164,7 milliárd dollárra nőtt. A most kiadott felülvizsgált adat szerint a második negyedévben a hiány 164,4 milliárd dollár volt, azaz növekedése negyed év alatt bő háromszázmillió dollár volt csupán. Az új negyedévi adat azonban rekordot jelent. Az elemzők is (további) növekedését várták, ám becslésük átlagában a 170,6 milliárdos érték szerepelt. A harmadik negyedévi mérleghiány az amerikai GDP 5,6 százalékával ér fel.

Az árukereskedelem hiánya tovább duzzadt, a szolgáltatáskereskedelem amerikai többlete viszont apadt. A külkereskedelmi áruforgalom harmadik negyedévi hiánya önmagában 166,73 milliárd dollár - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium. A szolgáltatáskereskedelem figyelembevételével a deficit 155,34 milliárd lett.

A csak kis mértékben is növekvő folyómérleg-hiány még nyomást gyakorolhat a dollár árfolyamára. Már az adat közzététele előtt az euró 1,3414 dollárnál állt, bár elemzők szerint a devizapiac már előre tudomásul vette, hogy az amerikai folyó fizetések mérlegének deficitje továbbra is duzzadni fog.