Pert nyert a Pénzügyminisztérium - háború előtti takarékbetét

2004.12.17. 14:08
A Fővárosi Bíróság másodfokon a Magyar Állam álláspontját hagyta helyben abban az ügyben, amely 1999-ben indult egy háború előtti dollár-takarékbetét ügyében. Az ítéletet pénteken hirdették ki.

A takarékbetétet a '30-as években egy magyar állampolgár helyezte el a Magyar-Olasz Bank Rt-nél. A pénzintézetet ellen 1947-ben kényszer-felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, mivel a bank a fizetési kötelezettségeit nem tudta teljesíteni. A felszámolási eljárás véglegesen 2003-ban zárult le. A takarékbetét tulajdonosa azért indított pert a Magyar Állam ellen, mert álláspontja szerint a betétért az állam helyt állni köteles.

Első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a betét tulajdonosának adott igazat. A másodfokú eljárásban a Fővárosi Bíróság ezzel ellentétes döntést hozott. A bíróság ítéletének indoklása szerint a felperesnek az eljárás során igazolnia kellett volna, hogy a Magyar Állam kezességet vállalt a takarékbetétért vagy szerződésben, vagy jogszabályban. Mivel egyik sem történt meg, így a bíróság úgy döntött, hogy ezekért a betétekért a Magyar Állam nem köteles helyt állni.

A bíróság döntése precedens értékű abban a kérdésben, hogy Magyarországon az '50-es évek elején született takarékbetétekre vonatkozó jogi szabályozás visszamenőleges hatállyal nem terjed ki az 1945 előtti takarékbetétekre.