A Volkswagen Oroszországba készül

MTI
2004.12.21. 13:27
A német Volkswagen autógyár várhatóan megállapodást ír alá autógyár építéséről Oroszországban. A szerződést Vlagyimir Putyin orosz államfő németországi látogatása közben írják alá - idézte Andrej Saronov gazdasági minisztert a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap kedden. A Volkswagentől harmincmillió eurós beruházást várnak a Moszkva közelébe tervezett gyárba, ahol kezdetben, a jövő év végétől, napi negyven autót fognak összeszerelni importált részegységekből, mégpedig VW Borát, Skoda Octaviát, majd 2007-től VW Polót. A gyárnak 2007-re hegesztő és fényező részlege is lesz, és a kapacitása napi kétszázra nő.

A Volkswagen évek óta tárgyal az oroszországi gyárépítésről, de a megállapodást akadályozta, hogy a német vállalat vámmentességet kért a berendezések behozatalára és legföljebb 5 százalékos vámot akart az autórészegységek behozatalára - emlékeztetett a Vedomosztyi.

A Volkswagen exportja Oroszországba az első félévben 13,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 3983 autóra, miután tavaly 7 százalékkal visszaesett.