Átlagosan 4,5 százalékkal drágul a vasúti közlekedés

MTI
2004.12.21. 16:56
Jövőre a belföldi vasúti közlekedés személyszállítási díjai átlagosan 4,5 százalékkal emelkednek - közölte a MÁV kedden az MTI-vel. A közleményben megjegyzik, a növekedés a jövő évre tervezett inflációval megegyező mértékű. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése alapján az árváltozás nem érinti az IC, ICR, IP pótjegyek díját, illetve a belföldi helybiztosítás díjait. Nem változnak a vonaton felszámítható pótdíjak sem.

Azoknak az utasok azonban, akik menetjegyüket, félhavi vagy havi jegyüket, névre szóló bérletjegyüket, utazásra jogosító igazolványukat az ellenőrzéskor nem tudják felmutatni - az utólagos bemutatáskor ezer forint kezelési költséget kell fizetniük. Eddig ez az összeg ötszáz forint volt.

Az InterCity pótjegy ára továbbra is 480 forint, az InterCityRapid pótjegy 600 forintba, az expressz vonatok helybiztosítása 130 forintba kerül január elseje után is. Az elővételben megváltott vasúti jegyek - érvénytartamukon belül - felhasználhatóak utazásra. A keletbélyegzés nélkül vásárolt jegyek január elsejétől csak akkor érvényesek, ha a jegyáremelés miatti különbözetet a vasúti pénztáraknál megfizetik.