Valér
4 °C
8 °C

Amerika elvette a kaposvári NABI eddigi kedvezményét

MTI
2004.12.23. 10:02
Az Egyesült Államok Szövetségi Közlekedési Hatósága (FTA) megtagadta a NABI Autóbuszipari Rt. által gyártott CompoBus-ra vonatkozó "Buy America" szabály alóli felmentésének meghosszabbítását - tájékoztatott a buszgyártó a BÉT honlapján szerdán. A szabály értelmében az autóbuszok alkatrész értékének 60 százaléka egyesült államokbeli gyártóktól kell, hogy származzon, és a végső összeszerelést is az Egyesült Államokban kell végezni.

Az eredeti, 2002-ben megítélt felmentés lehetővé tette a NABI számára, hogy az amerikai állami tömegközlekedési vállalatok által vásárolt, saját fejlesztésű CompoBus-ok gyártásához szükséges kompozitból (üvegszállal megerősített műanyagból) készült autóbusz karosszériákat a kaposvári gyárában állítsa elő.

A hatóság döntésében kifejtette: "A Szövetségi Közlekedési Hatóság nem vitatja, hogy a CompoBus számos előnnyel és egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik. A termék felsőbbrendű minőségére vonatkozó kijelentések azonban nem elégségesek arra, hogy a közérdek védelmére felállított "Buy America" szabály alóli felmentést indokolttá tegyék."

A NABI eddig összesen 130 CompoBus-t szállított le vásárlóinak az Egyesült Államokban. Ezek a közlekedési vállalatok rendkívül elégedettek, mert jelentős utasszám emelkedést tapasztaltak azokon az útvonalakon, amelyeken a CompoBus-okat üzemeltetik.

Az amerikai hatóság döntésének következményeképpen a jövőben kötendő szerződéseknek meg kell majd felelniük a "Buy America" szabály feltételeinek, amennyiben szövetségi támogatást felhasználó közbeszerzés keretében vásárolják azokat.

A tájékoztató kiemeli, hogy a NABI keresi azokat az alternatívákat, amelyekkel megfelelhet az FTA által állított követelményeknek a jövőbeli megrendelések esetén. A már meglévő szerződések és opciók alapján történő gyártást nem érinti a hatóság döntése, e karosszériák gyártása és beszállítása tovább folytatódik Kaposvárról - tartalmazza a közlemény.

Az FTA döntése éppúgy nem érinti a NABI által az amerikai vásárlók számára gyártott acélbuszokat, tekintettel arra, hogy ezek mindig is megfeleltek a "Buy America" szabálynak - ismerteti a NABI közleménye.