Tőzsde: alacsony forgalom, kis aktivítás

MTI
2004.12.23. 10:16
Deák Balázs, az Inter-Európa Bank elemzője elmondta: az egyesült államokbeli tőzsdéken a vártnál jobb GDP-eredmény és az olajár csökkenése miatt emelkedtek az árfolyamok, továbbá hasonlóan kedvező hangulat volt a nyugat-európai piacokon. Csütörtökre azonban az európai börzéken enyhe csökkenést várnak az elemzők. Hozzátette: Budapesten sem lesz jelentős aktivitás.

Deák úgy látja, hogy az olajár csökkenése miatt eshet a Mol árfolyama, a Richter papírok árára viszont kedvezően hathat a dollár árfolyamának mérséklődése. Véleménye szerint az OTP papírok árfolyamának szerdai csökkenése után, "pozitív irányba korrigálhat".

Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője sem vár jelentős mozgást a BÉT-en. Szerinte alacsony forgalom mellett nem lesz számottevő változás az előző naphoz képest. Mint mondta, az év hátralévő részében sem számít jelentős eltérésre. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 173,21 pontos csökkenéssel 14.535,75 ponton zárt szerdán, ez az előző napi záró értékhez képest 1,18 százalékos gyengülés.

Az MTI által megkérdezett üzletkötők szerint a nap vesztese a Mol és az OTP volt, mindkét esetben az elmúlt időszakban felhalmozódott profitot realizálták a befektetők.

A vezető részvények ára a stagnáló Richter kivételével gyengült, a forgalom közepes csaknem 9,3 milliárd forint volt. A Richter részvények ára 353,6 millió forintos forgalom mellett az előző napi záróárán, 21.700 forinton fejezte be a kereskedést. A Matáv árfolyama 3 forinttal 851 forintra csökkent, forgalma 801,5 millió forint volt. A Mol 195 forinttal 12.750 forintra gyengült, forgalma 3,5 milliárd forintot tett ki. Az OTP részvényeivel több mint 4 milliárd forint értékben kereskedtek, árfolyamuk 112 forinttal 5.475 forintra esett.