Piroska
-2 °C
5 °C

Tovább nő a Gazprom

MTI
2004.12.23. 10:25
A Rosneft orosz állami olajvállalat - a halálra ítélt Jukosz óriáscég általa megszerzett fő termelőegységével, a Yuganskkal együtt - a Gazprom monopólium részévé válik egy új struktúra keretében - közölte csütörtök reggel a Gazprom illetékese.

A Rosneft előzőleg közölte, hogy megvette a Juganszkot a vitatott vasárnapi kényszerárverésen 9,3 milliárd dollárért megszerző Baikalfinansgroup (Bajkalfinanszgrup) száz százalékát, ami a Yugansk visszaállamosítását jelenti, és nehezíti a Jukosz perelési törekvését feldarabolói ellen (mivel az orosz kormány szuverén mentességet élvez).

A Kreml eredeti terve szerint a kényszeraukción a Juganszkot a Gazprom gázmonopólium olajleánycégének, a Gazpromneftnek kellett volna megszereznie. De a Jukosz kétségbeesett csődvédelmi kérelmére egy amerikai bíróság tíz napos moratóriumot rendelt el minden ügyletre az olajcég eszközeivel, és - bár nem vitatta az orosz állam szuverén jogát az árverés megtartására - megtiltotta az azon való részvételt a Gazpromneftnek és másik két már jelentkezett cégnek.

Így az árverést megtartották, de azon a Juganszkot egy magánszemélyek által sebtében létrehozott (s így a texasi bírói határozatban nem említett) strómancég, a Baikal szerezte meg. Az amerikai döntés formális megsértésének elkerülésére a Gazprom feláldozta a (még üres burok) Gazpromneftet is: két nappal az árverés előtt túladott rajta (a Gazpromtól független, ismeretlen vevőnek).

Mindamellett a Gazprom illetékesének szavaiból az következik, hogy csak taktikai módosítás történt, és marad az alapterv: a Gazprom összetett energiaipari mamuttá alakítása részben olyan külön olajstruktúra létrehozásával, amelybe magába foglalja a Rosneftet és a Juganszkot is. Ezzel a Kreml újra kiterjeszti (az 1990-es évek privatizációja nyomán megcsappant) ellenőrzését az olajiparban.