Újra meghirdetik a Malévot

2004.12.23. 13:18
Az ÁPV Rt. Igazgatósága szerdán úgy döntött, hogy másodszor is pályázatot ír ki a Malév Rt. állami tulajdonban lévő többségi részvénycsomagjának értékesítésére. A részvények vételára 90 %-ban készpénzben a további rész készpénzzel, vagy kárpótlási jegyben fizethető. A pályázat beadási határideje 2005. február 28.

Az ÁPV közleménye szerint az értékelés az alábbi szempontrendszer alapján történik: 80%-os súllyal szerepel a komplex pénzügyi ajánlat, amely magába foglalja a légitársaság több mint 30 milliárd forintos hitelállományáért való helytállás módját, az ehhez kapcsolódó biztosítékok jellegét, kiemelt hangsúllyal a tőkeemelés mértékét és ütemezést, valamint a fizetőképesség megőrzését. A pénzügyi ajánlaton belül értelmezendő a megajánlott vételár nagysága is.

Az előző kiíráshoz képest változás a befektetők számára, hogy a hitelállományért való helytállás módjának bemutatására kevesebb kötöttséggel kerülhet sor, a pályázók által bemutatandó konstrukciók megítélése pedig nemcsak érvényességi, hanem összehasonlító értékelési alapon történik. Továbbá bár a teljes állami részvénycsomagra kell ajánlatot tenniük, a tulajdonba lépés legfeljebb egy éven belül, több lépcsőben is végbemehet. Az elbíráláskor 20%-os súllyal szerepel az ajánlattevő legalább öt évre szóló üzleti programja, ennek részeként a nemzeti légitársaság jelleg fenntartására, továbbá a munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó elképzelései.

Az előző körben az ÁPV Rt. 2004. szeptember 7-én tette közzé a Malév 99,95 százaléknyi részvényének eladását szolgáló nyilvános, egyfordulós privatizációs pályázati felhívását. Az október 8-i határidőig összesen négyen vásárolták meg a pályázati dokumentációt. A beadási határidő október 20-a volt, ajánlatot egy pályázó, az Aviation Solution International konzorcium nyújtott be. Az ajánlat jogi és üzletpolitikai elemzése után a privatizációs szervezet úgy ítélte meg, hogy a pályázó nem tett eleget elvárt mértékben a Malév privatizációs koncepciójáról szóló kormányhatározaton alapuló pályázati kiírásnak. Ezért az Igazgatóság a tendert eredménytelennek nyilvánította. A privatizációs szervezet áttekintette az iparág piaci környezetét, és az újbóli vizsgálat után döntött arról, hogy új pályázatot ír ki a légitársaság értékesítésére. A privatizációs pályázati felhívás napokon belül megjelenik a hazai és nemzetközi sajtóban.