Piroska
-2 °C
5 °C

Három agrárcéget privatizáltak

2004.12.23. 13:24
Az ÁPV Rt. Igazgatósága az Alcsiszigeti Mezőgazdaság Rt. esetében a két sikertelen pályáztatást követő értékesítési eljárást eredményesnek ítélte, a cég többségi részvénycsomagjának tulajdonosa a KORNFARM Mezőgazdasági, Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. lehet. A társaság 640 millió forintot fizet a Jásznagykun-Szolnok Megyei Társaság irányító részesedéséért és a likviditás biztosítása érdekében 288 millió forint tőkeemelést is vállalt - derül ki az ÁPV közleményéből. Az ÁPV Rt. megítélése szerint a vételár az adott körülmények között megfelel a társaság valós piaci értékének megállapítása céljából elvégzett vagyonértékelések korrigált adatainak.

Szintén sikeresnek bizonyult a Bácsalmási Agráripari Rt. többségi részvénycsomagjának értékesítéséről lefolytatott tárgyalásos eljárás. Valódi, több fordulós versenyben a részvénycsomagot a Pegano Pig Kft. szerezte meg 220 millió forintos vételáron. Az Igazgatóság azért döntött az ajánlat elfogadása mellett, mert a cégre eddig nem érkezett ajánlat, a további vagyonvesztés elkerülése, a működőképesség és fizetőképesség fenntartása mindenképpen a társaság reorganizációját és konszolidációját igényli, ennek garanciája a befektető által vállalt 400 millió forintos tőkeemelés.

Az ÁPV Rt. Igazgatósága eredményesnek nyilvánította a Komáromi Mezőgazdasági Rt. többségi részvénycsomagjának értékesítésére indított tárgyalásos privatizációs eljárást. Itt a nyertes a Kemenesalja Agráripari Kft. lett 201 millió forintos árajánlattal, emellett a befektető 480 millió forintos tőkeemelést, és egyben 220 millió forint értékű tulajdonosi kölcsön visszafizetését vállalta. Az ÁPV Rt. megítélése szerint az agrárprivatizáció folyamata alapvetően sikeresnek mondható, mert a három lépcsőben értékesített agrártársaságok hozzájutnak a fejlődéshez szükséges forrásokhoz, megmarad a társaságokban megtestesülő szakmai tudás és integráció képesség, és hosszú távra stabilizálódik a hatékony munkaerő foglalkoztatás.