Klaudia
-3 °C
3 °C

Gyurcsány Ferenc a Monetáris Tanács-tagok jelöléséről

MTI
2005.01.07. 17:26

A miniszterelnök szerint a jövő héten folytatódnak a konzultációk arról, hogy kiket kérjen fel a Monetáris Tanács új tagjainak. "Olyan tagokat szeretnék jelölni, akiknek szakértelméhez semmilyen kétség nem fér" - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken, az MTI-nek. A miniszterelnök szerint január végéig befejeződnek a személyekről szóló konzultációk. Hozzáfűzte, hogy négy új tag jelölésében gondolkodik.

Az Országgyűlés decemberben szavazta meg a jegybanktörvény módosítását, amely szerint Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának létszáma a jelenlegi kilenc helyett legfeljebb tizenegy lehet, és a tagok kinevezésében nagyobb szerepet kap a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar gazdaság gyarapodó, növekvő, egészséges szerkezetű és egyensúlyra törekvő pályán halad 2005-ben. Kiemelte: ennek legfontosabb eleme az, hogy az idén is fennmarad az európai uniós átlagot mintegy 2 százalékponttal meghaladó, 4 százalék körüli gazdasági növekedés. .

A kormányfő kiemelte: mindez csökkenő, éves szinten 4,5 százalékos infláció mellett megy végbe, miközben a beruházások 8-10 százalékkal emelkednek. Hozzátette: a gazdasági folyamatokkal párhuzamosan, 2005-ben a növekedés révén 3-4 százalékkal több munkabér, nyugdíj jut az embereknek, miközben az államháztartás is az egyensúly felé halad.