Ausztria - a kelet-európai turistákra épít az idegenforgalom

MTI/APA
2005.01.13. 12:30
Az Európai Unió új kelet-európai tagállamai jelenthetik a növekedést az osztrák idegenforgalom számára, különösen a téli időszakban - állapította meg elemzésében a müncheni IPK International piackutató intézet.

Németország és Olaszország után Ausztriát keresik fel a legtöbben a kelet-európai országokból. Az új tagországok polgárai összesen 27 millió külföldi utazást tesznek, elsősorban Lengyelországból és Csehországból, őket követik a magyarok és a szlovákok. Szlovéniából és a balti államokból egyelőre még kevesen utaznak külföldre.

A kelet-európaiak 56 százaléka utazik Nyugat-Európába, 41 százaléka Kelet-Európába, és 3 százaléka Ázsiába, illetve a tengeren túlra. A nyugat-európai célpontok közül 35 százalékkal Németország áll az első helyen, a második 15 százalékkal Olaszország, a harmadik Ausztria 13 százalékkal, a negyedik Franciaország 10 százalékkal.

Az Ausztriába látogató kelet-európaiak 33 százaléka a téli sportok miatt keresi fel az országot, ezt követi a körutazás, a nyári- és téli hegymászás, illetve a városlátogatás.