Piroska
-2 °C
5 °C

Milliárdos hitel győri fejlesztésekre

MTI
2005.01.14. 17:02
Győr 5,5 milliárd forint fejlesztési hitelt vesz fel a Bécs-Budapest közötti vasútvonal alatti aluljáró építésére és új utak létesítésére az OTP Bank Rt.-től. Balogh József polgármester a hitelszerződés pénteki aláírásakor elmondta: a beruházásokra fordítható hitel nyújtására meghirdetett nemzetközi közbeszerzési eljárást az OTP Bank Rt. nyerte meg, három pénzintézetet megelőzve.

A hitelt az önkormányzat 2007 végéig veheti igénybe akár részletekben is. A kölcsön futamideje 15 év, így 2020 januárjáig kell visszafizetni. A türelmi idő a futamidő feléig tart. Eszerint 2012 júliusáig az önkormányzatot csak a kölcsönösszeg kamatainak fizetése terheli. A szerződés megkötésénél tekintettel voltak arra is, hogy időközben sor kerülhet Magyarországon az euró bevezetésére.

A hitel változó kamatozású, a kamaton kívül az önkormányzatnak egyéb költsége - egyebek között rendelkezésre tartási jutalék, folyósítási jutalék - nincs. A kamat forint esetén három hónapos BUBOR+0,15 százalék, jelenleg 9,16+0,15 százalék, euró esetén három hónapos Euribor+0,4488 százalék, jelenleg 2,16+0,4488 százalék.

A polgármester kitért arra is, hogy a városnak nem kell megterhelnie a vagyonát a hitelösszeggel. A kölcsön visszafizetésére garanciát jelentenek az önkormányzat bevételei: a helyi adók, az illetékek, a térítési díjak és a vagyonhasznosításból származó bevételek.

A kétszer kétsávos közúti aluljáró és a hozzá csatlakozó gyalogos, illetve kerékpáros sáv közel négy milliárd forintba kerül. Az utóbbi idő legnagyobb közlekedési beruházását a tervek szerint 2006 júniusában adják át rendeltetésének. A hitelből fennmaradó összeget új utak építésére költik. A hitelszerződést Balogh József polgármester és Gresa István, az OTP Bank Rt. nyugat-dunántúli regionális igazgatója látta el kézjegyével.