Sok a hamis euróérme Európában

euractiv.hu
2005.01.20. 09:09

Rekordmennyiségű hamisított euróérmét vontak ki a forgalomból tavaly az eurózóna országai. A hamisítási ügyekkel foglalkozó European Anti-Fraud Office több mint 74 ezer hamis eurót foglalt le és olvasztott be 2004-ben. Egy évvel korábban 26 ezer hamis érmét semmisítettek meg, 2002-ben valamivel több mint 2 ezret.

A legtöbb euróérme-utánzat német volt, de a hamisítók a francia, spanyol, belga és olasz érméket is kedvelik. A hamisított eurók aránya viszonylag alacsony, hiszen 55 milliárd igazi érme van forgalomban. (A jelentés szerint tavaly 594 ezer hamisított euróbankjegyet fedeztek fel és vontak be.)

Az étel- és italautomatákat forgalmazók német képviselője, Christian Trenner szerint kétszer annyi hamis euróérme van forgalomban, mint amennyi volt a német márkából. Az automata-forgalmazók úgy vélik, hogy a sok hamis euróérme miatt az illetékeseknek változtatniuk kellene az érmék külalakján. Önmagában azt sem tartják sokan normálisnak, hogy a 12 euró-országban 120 különböző euróérme van forgalomban, és ez a szám további országok csatlakozásával 300-ra nőhet.