Javított a Nomura

MTI
2005.01.25. 13:44
A Nomura Holdings 60 százalékkal növelte adózott eredményét a decemberrel zárult harmadik negyedévben. Az értékpapír kereskedésből és a saját befektetéseiből származó nyereség egyaránt nőtt.

A tőkejövedelmezőség (ROE) azonban csupán 5,5 százalék volt, ami azt jelenti, hogy Nomurának még van mit behoznia nagy versenytársaival, például a Merrill Lynch brókercéggel szemben, amelynél a tőkejövedelmezőségi mutató két számjegyű.

Az online brókerházak térnyerése miatt csökkennek a Nomurának a részvénykereskedelemből származó bevételei, ezért a márciussal végződő évben 30 százalékkal mérséklődhet a csoport profitja. Az alacsony költséggel dolgozó online brókerházak fokozatosan elhódítják az ügyfeleket a hagyományos értékpapír forgalamzóktól, piaci részesedésük már eléri a 70-80 százalékot a részvénykereskedelemben.

A Nomura csoport adózott eredménye 25,1 milliárd jen(244,9 millió euró) volt a harmadik negyedévben, lényegesen több az előző negyedévben elért 3,2 milliárdnál, ami az elmúlt hat negyedévben a legrosszabb eredmény volt. Egy évvel korábban 15,7 milliárd jen volt a Nomura adózott eredménye.