Másfélmilliárdnyi kötvényt bocsátott ki Magyarország

MTI
2005.01.27. 15:03
Magyarország 1,5 milliárd dollár értékű nemzetközi kötvényt bocsátott ki tíz évre. A kötvényt úgy árazzák, hogy hozamfelára 0,57 százalékpont legyen a vonatkozó amerikai kincstárjegy hozama fölött - jelentette a Dow Jones hírügynökség csütörtök délután New Yorkból. Az előzetes felársáv 0,57-0,59 százalékpont volt. Az árazás további részletei a nap folyamán várhatók. Eszerint megháromszorozták az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által decemberben bejelentett, ötszázmillió dollárban tervezett kibocsátás összegét, és emelték még a szerdai, előzetesen egymilliárd dollárra szóló hirdetményhez képest is - írta a hírügynökség.

Az ÁKK decemberben adott megbízást a Deutsche Banknak és a Morgan Stanley-nek az idén esedékes adósságok visszafizetésére szolgáló ügylet lebonyolítására. A J.P. Morgan bankház nemrégiben közzétett becslése szerint Magyarország az idén 4,8 milliárd dollárnak megfelelő értékű kötvényt adhat ki, aminél a feltörekvő országok közül csak Törökország bocsát majd ki nagyobb összeget.

Számos ország igyekszik kihasználni a múlt hónapban rekordszintre süllyedt hozamok nyújtotta előnyöket, még azelőtt ki akarja bocsátani kötvényeit, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve február másodikai ülésén esetleg emeli az irányadó kamatokat.

A csütörtöki kibocsátás ritka kirándulás magyar részről a dollárban jegyzett adósságpiacra, habár éppen decemberben adtak ki százmillió dollárt két évre változó kamatra, 0,03 százalékpontos hozamfelárral a háromhónapos LIBOR fölött - emlékeztetett a Dow Jones.