Edina
-12 °C
-3 °C

Újraindult a termelés a parádsasvári üveggyárban

MTI
2005.01.28. 17:33
Újraindult a termelés a felszámolás alatt álló parádsasvári Parád Kristály Manufaktúra (PKM) Rt.-nél - tájékoztatta Pintér Benedek, a cég felszámoló-biztosa pénteken az MTI-t. Az üzemben 2004. december 21. óta szünetelt a termelés, amit az eredeti tervek szerint, vagyis január 11-én, a feltételek hiánya miatt nem sikerült újraindítani.

Egyelőre csupán a teljes kapacitás 20 százaléka üzemel, ami két kisebb kemence begyújtását és 50 ember foglalkoztatását jelenti. A megrendelések felfutásának függvényében tervezik még egy kemence elindítását - közölte Pintér Benedek.

A felszámolást január elején a PKM tulajdonosa, a Saye Kft. kezdeményezte azt követően, hogy mintegy 300 millió forint tartozást halmozott fel a kézi készítésű üveg- és kristályárut gyártó társaság a szállítókkal, az adóhatósággal és a hitelező bankokkal szemben. A bíróság jogerős végzése szerint a Mátra Holding Rt. végzi az eljárást.

Pintér Benedek elmondta: a társaság 380 dolgozója közül 250-en már hétfőn kézhez kapják felmondólevelüket. Részükre a Munka törvénykönyvében meghatározott mértékű végkielégítést fizetik ki a felszámolás költségeinek terhére. Hozzátette, hogy mintegy negyvenen betegállományban és gyermekgondozási segélyen vannak, illetve külföldi munkavállalók. A felszámolás célja a II. Rákóczi Ferenc által alapított, 300 éves ipari kultúra megmentése, ezért szakmai befektetőket keresnek - mondta Pintér Demeter.

A korábban közvetetten a Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. által birtokolt társaságot december elején a Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt. portfoliójának elemeként a belföldi tulajdonú Saye Kft. vásárolta meg. Erre azok után került sor, hogy a tengerentúli exportra termelő cég immár három éve veszteségesen működik, elsősorban a dollár alacsony árfolyama miatt. A manufaktúra termékeinek 70 százalékát Japánban és az Egyesült Államokban, vagyis dollár-elszámolású piacokon értékesítette.

Az üveggyár 2003-ban 1,1 milliárd forint forgalom mellett 120 millió forint veszteséget halmozott fel, 2004-re pedig 1 milliárdos forgalommal és 200 millió forintos deficittel számolnak.