Füstbement az Európa Terv?

MTI
2005.02.02. 16:27
A Fidesz szerint "füstbement" az Európa Terv, hiszen a rendelkezésre álló 675 milliárd forintos összegből, eddig csupán 0,72 százalékot fizettek ki - hangsúlyozta Répássy Róbert, a párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján. "Sokan úgy gondolják erről a tervről, hogy egy nagy nulla, pedig egészen pontosan 0,72 százalék" - jelentette ki a fideszes politikus.

Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Hivatal EU-pályázati információs központjának tájékoztatása szerint 2004. december 31-ig az Európa Terv keretében benyújtandó pályázatokra rendelkezésre álló 675 milliárd forintból 0,72 százalékot fizettek ki. "Ennyit ér az Európa Terv egyelőre" - jegyezte meg. Répássy Róbert szerint a kérdés az, hogy mit csinál a kormány azzal a pénzzel, ami már megérkezett a Magyar Köztársasághoz.

A képviselő elmondta: remélik, hogy csütörtökön, a miniszterelnök által kezdeményezett egyeztetésen kiderül a magyar választópolgárok számára, hogy "hol van a pénz", annak kamatait ki éli fel, és ha végre eljut a pályázókhoz, akkor az állam megtéríti-e a kárt, amit azzal okoz, hogy ül a pénzen.

Közölte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Hivatal táblázata szerint - amelyet a sajtónak is kiosztottak - a mezőgazdasági beruházásokra, a halászati ágazatra, vagy a fiatal gazdálkodók támogatására még nem fizettek ki pénzt. Van azonban olyan terület is, ahol az állam bőkezűnek bizonyult, így például 25 százalékban már teljesült az állami foglalkoztatási szolgálat támogatása. Kizárólag azokra a feladatokra fizettek ki pénzt, amelyek a bürokrácia fenntartását szolgálják - mondta Répássy Róbert.