Eleonóra
-1 °C
2 °C

Javult a cseh külkereskedelmi mérleg

MTI
2005.02.04. 11:43
Mintegy 20,6 mrd korona ( 1 dollár=23,1 korona) hiánnyal zárt Csehország 2004-es külkereskedelmi mérlege.1993 óta ez a legkedvezőbb eredmény. A cseh statisztikai hivatal által pénteken nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint decemberben a külkereskedelem 7,6 milliárd koronás hiányt mutatott, amely szintén az utóbbi évtized legjobb eredménye ebben a hónapban. A cseh kivitel értéke tavaly 1696,7 milliárd koronát tett ki, míg a behozatalé 1717,3 milliárdot. A kedvező eredményre leginkább a gépipari termékek kereskedelmének alakulása volt hatással.

Az Európai Unió tagországaival folytatott kereskedelemben tovább emelkedett a cseh mérleg. Cseh többletnövekedés volt a Németországgal, Magyarországgal, Szlovákiával és Belgiummal folytatott üzletben is.

Az uniós csatlakozás után a cseh kivitel 27,4 százalékkal, míg a behozatal 20,8 százalékkal emelkedett. A csatlakozást megelőző január-április időszakban a kivitel növekedése 16,3, a behozatalé 15,8 százalékos volt. Az unión kívüli államokkal folytatott kereskedelemben viszont tovább nőtt a cseh hiány. Ez a megállapítás az Egyesült Államokra, Japánra és Kínára is vonatkozik.

Pénzügyi elemzők szerint a kereskedelmi mérleg kedvező alakulásában meghatározó szerepe volt a világgazdaság megélénkülésének, valamint Csehország belépésének az Európai Unióba, amellyel elhárultak az utolsó komolyabb akadályok is a szabadkereskedelem előtt. A kivitel ennek következtében emelkedhetett egészen 27 százalékkal, s magasabb volt mint a behozatali ráta.

A cseh gazdaságnak jót tesz a külföldi beruházások folytatódó emelkedése is. A nagy nemzetközi cégek ugyanis fejlett technológiát hoznak az országba, s ezzel emelik a cseh termékek termelékenységét és a versenyképességét a nemzetközi piacokon.

Gazdasági szakértők azt várják, hogy a cseh gazdasági növekedés és a kereskedelmi mérleg kedvező alakulása az idén is folytatódni fog. Kolínban beindul a kiskocsikat gyártó Toyota-Peugeot-Citroen autógyár, amely jelentős kivitellel számol. Szakértői becslések szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya az év végén jóval 20 milliárd korona alá csökkenhet. A tavalyelőtti (2003) évben a külkereskedelmi hiány 69,4 milliárd korona volt.