Konrád
8 °C
26 °C

Elutasították az amerikai kormányzatnak a dohánygyárakkal szembeni keresetét

MTI
2005.02.05. 10:03
Az amerikai fellebbviteli bíróság pénteken elutasította az amerikai kormányzat keresetét, amelyben 280 milliárd dollárt követeltek a dohányipartól, amelyet azzal vádolnak, hogy kartellbe tömörülve csalárd módon eltitkolja a cigaretta jelentette veszélyeket, kiskorúak számára is forgalmazva a termékeiket. . A kormányzat a dohányzás okozta betegségek kezelésével kapcsolatos közkiadásokat kívánja behajtani a dohányiparon, a bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a keresetre nem alkalmazhatóak a csalásra vonatkozó szövetségi törvények.

Az érintett cégek a Philip Morris USA, a RJ Reynolds Tobacco, a Loews Corp,s Lorillard Tobacco, a British American Tobacco tulajdonában lévő Brown and Williamson és Vector konszernhez tartozó Liggett volt. A kormány az 1960-as években kidolgozott, a szervezett bűnözés elleni harcra vonatkozó egyik törvényre hivatkozva azt akarta elérni, hogy a dohánygyárak fizessék vissza azoknak az általa illegálisnak minősített jövedelmeknek a kamatokkal megnövelt összegét, amelyekre 1971 és 2001 között tettek szert a kiskorúak részére eladott dohánytermékek révén.

David Sentelle bíró a feljebbviteli bíróság nevében elutasította a kormányzat keresetét, arra hivatkozva, hogy hasonló ügyekben nem szokásos ilyen szankciók alkalmazása.