György
14 °C
24 °C

Megérkezett a Euronext ár nélküli ajánlata a londoni tőzsdére

MTI
2005.02.09. 11:02
Megtette hivatalos - jóllehet egyelőre ár nélküli -, hetek óta lebegtetett ellenajánlatát szerdán a Londoni Értéktőzsde vállalatra (LSE) az európai Euronext tőzsdeműködtető, amely a Frankfurtot üzemeltető Deutsche Börsével verseng a legnagyobb európai értékpiacért.

A párizsi, a brüsszeli, az amszterdami és a lisszaboni értéktőzsdét, valamint a londoni LIFFE határidős és származékos piacot működtető, Amszterdamban bejegyzett, de a párizsi tőzsdén forgalmazott Euronext társaság egyelőre főleg az ajánlat édesítő elemeit hozta nyilvánosságra, külön hangsúlyozva, hogy így a LIFFE bekerülne az LSE érdekeltségébe. A Euronext 2001 végén szerezte meg a LIFFE-t, az LSE és a Deutsche Börse ajánlataira rákínálva.

A Euronext szerint az egyesüléssel évente 203 millió eurós (140 millió font) költségmegtakarítás és bevételnövelés érhető el - az LSE és a Euronext mostani, összesített költségeinek 17 százaléka lenne megtakarítható -, és az egyesített tőzsdének egyetlen, Londonban működő igazgatótanácsa lenne, zömmel Londonban verbuvált tagokkal. Az egyesítés költségét 185 millió euróra becsülik a Euronextnél, hozzátéve, hogy az átszervezés két év alatt letudható. Az egyesített piac részvényeit kezdetben Londonban és Párizsban egyszerre forgalmaznák.

Ajánlati árat azonban a Euronext egyelőre nem mondott, de közleményében hangsúlyozta, hogy állandó tárgyalásban van az LSE-vel.

A Deutsche Börse eddigi két - mindkétszer elutasított - ajánlatában részvényenként 530 penny szerepelt - 1,3 milliárd fontra értékelve az LSE-t -, másodszor már olyan megfogalmazásban, hogy "ennél kevesebbet" a Deutsche Börse biztosan nem fog fizetni. Elemzők szerint ez egyértelmű jelzés volt arra, hogy egy esetleges magasabb Euronext-ellenajánlat esetén a frankfurti tőzsdeüzemeltető is kész lenne emelni.

Szerdai londoni értékelések szerint éppen a második DB-ajánlat talányos megfogalmazása lehet az oka annak, hogy a Euronext még nem akarja felfedni árajánlatát, így próbálva kivédeni egy esetleges azonnali, megemelt árú frankfurti ellenajánlatot. A londoni tőzsdén mindazonáltal olyan hírek terjedtek el, hogy a Euronext kész lenne 1,4 milliárd fontot fizetni készpénzben az LSE-ért. A Deutsche Börse eddigi ajánlatainak is egyik központi eleme - az általa számszerűen meg nem határozott - költségmegtakarítás. A Deutsche Börse korábban, 2000-ben már próbálkozott egyesülési ajánlattal, de az LSE részvényeseinél elutasításra talált, és később a LIFFE-ért vívott küzdelemben is lemaradt. Kárpótlásul 2002-ben teljesen átvette a luxemburgi Clearstream elszámolóházat, de ez most akadály lehet az LSE-ért folyó harcban. Elemzői nyilatkozatok szerint az, hogy a Deutsche Börse a frankfurti parkett mellett birtokolja a tőzsde elszámolóházát is, aggályokat kelt az ügyfelekben, mert ez szerintük a megtakarítási ígéretek ellenére "egészségtelen mértékű befolyást" enged a költségekre a működtetőnek.

Londoni elemzők azt valószínűsítik, hogy Werner Seifert, a DB svájci vezérigazgatója hamarosan türelme végére ér, és ellenséges akvizíciós próbálkozásba kezd.

A Euronext átvételi ajánlatára a Londoni Értéktőzsde részvénye a szerdai korai forgalomban - az enyhe veszteségben lévő FTSE-100-as főindexszel szembe mozogva - 7,00 pennys, 1,24 százalékos emelkedéssel 572,00 pennyre drágult a londoni értéktőzsdén, de a nyitás utáni első pár percben mértek 10 pennys erősödést is.