Húszmilliárd közelében a BorsodChem nyeresége

MTI
2005.02.11. 12:40
A BorsodChem Rt. 2004-ben 17,19 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben az előző évi 6,37 milliárd forintos profittal - közölte a társaság pénteken a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült, konszolidált tőzsdei gyorsjelentésében. A társaság negyedik negyedévi nyeresége az elemzők által várt 4,3 milliárd forint körül alakult.

A társaság árbevétele 12,4 százalékkal 147,9 milliárd forintra nőtt tavaly, és 83,4 százaléka származott exportból. A jelentés szerint az idei év eddig eltelt időszakában a termékek iránti élénk kereslet folytatódott.

A BorsodChem üzemi eredménye 11,5 milliárd forint volt, 12,2 százalékkal elmaradt az előző évitől. A társaság ezt a bázisnál magasabb nyersanyag- és energiaárakkal, valamint a harmadik negyedévi - karbantartás és kapacitásbővítés miatti - nagy leállással magyarázta. A csökkenéshez hozzájárult az is, hogy a TDI jövedelmezősége, a normalizálódó kínálati piac miatt kismértékben csökkent és a forint erősödése a társaság számára hátrányt jelentett.

Az alapanyagár emelkedését a BorsodChem csak csúszással tudja érvényesíteni az áraiban - jegyzi meg a gyorsjelentés.

A nyereség növekedése a pénzügyi műveletek profitjának köszönhető. Tavaly a BorsodChem 7,14 milliárd forint pénzügyi nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 6,52 milliárd forint pénzügyi veszteséget számolt el. A határidős deviza ügyleteken 4,03 milliárd forint realizált és nem realizált árfolyamnyereséget számolt el a BorsodChem, míg egy évvel korábban 2,11 milliárd forint volt a veszteség. Tavaly 31,9 milliárd forintot költött a csoport beruházásokra, amiből 31,9 milliárd forint értékű az anyavállalatnál valósult meg.