Januárban is csökkent az európai autóvásárlás

MTI
2005.02.16. 11:14
Januárban Európában az egy évvel korábbihoz képest 0,8 százalékkal kevesebb új autó kapott rendszámot, az általános EU-beli és azon kívüli keresletcsökkenés miatt. Az autógyártók európai egyesülete (ACEA) adatai szerint az uniós államokban - kivéve Ciprust és Máltát - valamint Izlandon, Norvégiában és Svájcban januárban 1,22 millióra fogyatkozott az új regisztrációk száma a tavaly januári 1,23 millióról. A korábbi tizenöt EU államban januárban 0,2 százalékkal csökkent az új autók regisztrációja, 1,69 millióra, a tavalyi első hónap 1,72 milliós adata után.

A szervezet megállapítja, hogy az eladások csökkenése a piac kompenzációja a kedvezményekkel ösztönzött decemberi értékesítésnövekedés után. Autópiaci elemzők az idei egész évre is azt várják, hogy az értékesítés csak nagy erőfeszítésekkel tud majd lépést tartani a tavalyival.

Decemberben Németországban - a legnagyobb európai autópiacon - 21,5 százalékkal nőttek az eladások, idén januárban viszont 3,7 százalékkal csökkentek, rendre az egy évvel korábbihoz képest. Hasonlóképp Nagy-Britanniában és Olaszországban januárban 3,7 százalékos, illetve 8,2 százalékos volt a visszaesés. Ezzel szemben a francia és a spanyol autópiacon januárban 6,5 százalékos, illetve 6,1 százalékos volt a bővülés.