Nagy-Britanniában tovább csökkent a munkanélküliség

MTI
2005.02.16. 15:53
Nagy-Britanniában januárban 11 ezerrel 813.200-ra csökkent a segélyben részesülő munkanélküliek száma - közölték a brit statisztikai hivatalban szerdán. Ezzel a munkanélküliség 2,6 százalékra csökkent a decemberi 2,7 százalékról, és a legkisebb volt 1975. április óta. Az elemzők 4500 fős fogyatkozásra számítottak csak.

Ugyanakkor érezhetővé vált a bérinfláció, bár elmaradt az elemzői előrejelzésektől. A decemberrel zárult három hónapban 4,3 százalékkal magasabb volt az átlagfizetés, mint egy évvel korábban. Az elemzők átlagosan 4,4 százalékos többletet vártak. A novemberrel zárult három hónapban 4,2 százalékos volt az emelkedés az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A brit központi bankban tavaly sokszor kifejezték csodálkozásukat, hogy a munkanélküliség csökken, ám a bérek mégsem emelkednek. Az év végén azonban ez az ellentmondás szűnni látszott, így a Bank of England új érvet nyert a kamatemelés esetleges folytatásához, annak ellenére, hogy az árstabilitással egyelőre nincs baj.

Januárban átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberhez képest, és 1,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, csakúgy, mint decemberben - jelentették a brit statisztikai hivatalban kedden. Novemberben 1,5 százalékos, októberben 1,2 százalékos, szeptemberben 1,1 százalékos volt a tizenkét havi ütem. Tavaly csak júniusban és decemberben volt nagyobb a tizenkét havi infláció 1,5 százaléknál, mindkét esetben 1,6 százalékos. 2003. decemberben 1,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció. A központi bank folyamatos célszáma tizenkét hónapra 2 százalék, ugyanúgy, mint az euróövezetben, és a tűréshatára maximum 3 százalék.