Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Milliárdos közlekedési beruházás Győrben

MTI
2005.02.17. 13:39
Közúti aluljáró építése kezdődött Győrött a Bécs-Budapest közötti vasútvonal alatt, a 3,9 milliárd forintos beruházást a város saját erőből valósítja meg - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Eredics Imre alpolgármester.

Elmondta: az elmúlt évtizedek legjelentősebb közlekedési célú beruházása keretében kétszer két forgalmi sávos aluljáró készül el a kapcsolódó gyalogos és kerékpáros sávval. Az infrastrukturális létesítmény tehermentesíti az északi és a déli városrész összeköttetését jelenleg biztosító Baross-hidat, amelynek szűk a kapacitása, ezért jelenleg már csak a személygépkocsi és az autóbusz forgalom bonyolódik rajta.

Az épülő aluljárót személy- és teherjárművek egyaránt igénybe vehetik A járműforgalmat a légtérben is elválasztják a kerékpárosoktól és a gyalogosoktól, hogy ne zavarják őket a kipufogó gázok.

A közel 4 milliárd forintos beruházás keretében átépítik az aluljáróhoz vezető utat is, körforgalmi és jelzőlámpás csomópontokat létesítenek. A munkálatok az aluljáró fölötti vágányrendszert is érintik: a vasúti pályán ideiglenes átépítésre kerül sor.

A nagy ívű közlekedési fejlesztés megépítésére a Strabag Rt. nyerte meg a közbeszerzési pályázatot hat érvényes ajánlat közül. Bella Tamás, a Strabag területi igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: mintegy negyvenezer köbméternyi földet termelnek ki és 22 ezer köbméter betont építenek be. Ez a betonmennyiség 80 kilométernyi autópálya szerkezeti betonigényének felel meg.

A területi igazgató szólt az újszerű kivitelezési megoldásokról. Rámutatott: jelentős műszaki újítást alkalmaznak az aluljáró födémjének elkészítésénél. Ennek eredményeként a tradicionális módszerek szerint alkalmazott állványozási, illetve zsaluzási munkákat részben el tudják hagyni, ezáltal csökkenthetők a kivitelezés költségei és rövidül a munka időtartama.

A határidő szoros: a beruházást a tervek szerint 2006. június végén adják át a Rába-parti városban. Addig azonban jelentős forgalmi rend változással, torlódásokkal, félpályás útlezárásokkal kell számolni a város lakóinak. Az aluljáró elkészülte után a győriek reményei szerint enyhít a város közlekedési gondjain.