Benedek
-5 °C
5 °C

Erősítene a MAN

MTI
2005.02.17. 14:30
A német MAN haszongépjármű gyártó és gépipari konszern az idei évre kétszámjegyű százalékos eredménynövekedést és öt százalék körüli forgalomnövekedést vár. Az elmúlt pénzügyi évben a MAN komoly hasznot húzott a tehergépjárművek iránt fellendült keresletből, jelentős mértékben javítva mind nyereségét, mind pedig értékesítési árbevételét. Forgalma tíz százalékkal 14,047 milliárd euróra, adó előtti eredménye pedig 74 százalékkal 453 millió euróra emelkedett.

A tavaly elért növekedés motorja a haszongépjármű gyártó üzletág volt, ahol az adó előtti eredmény 260 millió euróra emelkedett 121 millióról. A nyomdaipari gépgyártó üzletág a várakozásoknak megfelelően 8 millió eurós veszteséget ért el, lényegesen alacsonyabbat az egy évvel korábbi 37 milliónál. A MAN távlati célja a 6 százalékos haszonkulcs elérése a tavalyi 3,8 százalék után.

A MAN érdeklődését fejezte ki a friedrichshafeni MTU motorgyár átvétele iránt. A felek eszmecserét folytatnak az ügyben de még nem került sor konkrét üzleti tárgyalásokra. A MAN általában is célként tűzte ki a dízelmotor- gyártás megerősítését.