Edina
-12 °C
-3 °C

Szlovákia nem vár a szomszédokra az euróövezeti belépésnél

MTI
2005.02.18. 18:10
Szlovákia nem vár szomszédaira, hogy közösen lépjenek be az euróövezetbe: a csatlakozást rögtön szeretné végrehajtani, amint erre alkalmassá válik - jelezte pénteken a szlovák pénzügyminisztérium.

Szlovákia ezzel a lengyel pénzügyminiszternek egy esetleges közös csatlakozásra utaló csütörtöki felvetésére reagált. Miroslaw Gronicki szerint a lengyel, cseh, magyar és szlovák közös euróövezeti csatlakozás gazdasági előnnyel járna a négy állam számára. A szlovák pénzügyminisztérium szóvivője szerint lehet vitatkozni a közös belépésről, de - mint mondta - a kicsi és nyitott szlovák gazdaság számára az euró legkorábbi lehetséges bevezetése hozza a legnagyobb előnyöket.

Szlovákiát a négy ország közül elemzők egyébként is éllovasnak tekintik és 2009-es euróövezeti belépést valószínűsítenek számára, miközben a három másik állam esetében legkorábbi időpontként a 2010-es dátumot jelölik meg.

A legkeményebb feltétel az államháztartási hiánynak a GDP 3 százalékában meghatározott küszöb alá szorítása a négy állam számára. Az idén Szlovákia már a 3,8 százalékos hiányt célozta meg, 2007-ben pedig elérhetőnek tartja a GDP 3,0 százalékát kitevő deficitcélt.