Emőke
-4 °C
9 °C

Három év alatt 150 ezer német munkahely vándorol külföldre

MTI
2005.02.21. 00:05
Egy nyolcezer német cég bevonásával végzett vizsgálat tanúsága szerint a német vállalatok a következő három évben - 2007 végéig - összesen mintegy 150 ezer munkahelyet terveznek külföldre telepíteni. A német kereskedelmi és iparkamara adatai szerint ez megfelel az elmúlt évek munkahely-kitelepítési ütemének. Az idén mintegy 50 ezer német munkahely kerül külföldre. A Németországban leépített álláshelyek 43 százaléka kelet-európai államokba vándorol, Kínába a kitelepített állások 37 százaléka kerül.

A munkahelyek kitelepítésének irányzata leginkább a német fémipart, az elektrotechnikai ipart és a textilágazatot érinti. A németek kétharmada szerint a nagy német cégeknél zajló munkahely-csökkentések, munkahely-kitelepítések, illetve elbocsátások elsőszámú oka a nyereségmaximalizálás. Csak 24 százalék vélekedik úgy, hogy ezek a lépések elsősorban a cégek jövőjét hivatottak biztosítani, derül ki a német dpa hírügynökség megbízásából végzett, reprezentatív mintavétellel készült közvélemény-kutatásból.

A 45-54 éves korosztályban a vizsgálat eredménye különösen egyértelmű: ebben a csoportban 77 százalék van arról meggyőződve, hogy a cégek mindenekelőtt nyereségük maximalizálására törekszenek. A 18-24 éves korcsoportban még 32 százalék a cég fennmaradásának biztosítását tartotta a kiszervezések és elbocsátások elsőrendű indokának. A vizsgálatban több mint ezer, 18 évnél idősebb német állampolgárt kérdezett telefonon a polis közvélemény-kutató intézet.