György
14 °C
24 °C

Csökkent a francia infláció

MTI
2005.02.22. 11:50
Több piaci elemző lehetséges fordulópontot látott a francia gazdasági növekedés számára kedden abban, hogy Franciaországban, a nagyságra második euróövezeti gazdaságban januárban a várt csökkenés helyett továbbra is gyorsan, 1,5 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás az előző hónaphoz képest - miközben az infláció számottevően csökkent -, de sokan még kétkednek az irányzat fenntarthatóságában.

A lakossági költekezés januárban 1,5 százalékkal nőtt a decemberihez képest, a decemberi, 0,4 százalékos visszaesés után - jelentették a francia statisztikai hivatalban kedden. Az elemzők 0,2 százalékos csökkenést vártak januárról. Fontosnak tartják, hogy a januári növekedést nem elsősorban az év eleji kiárusítás ösztönözte, hanem néhány tavalyi kormányzati intézkedés, egyebek között a vállalati megtakarítási számlák könnyebb felhasználására és adómegtakarításra. Főleg az ingatlanpiac és a háztartási berendezések kereslete javult januárban.

A kiskereskedelmi forgalom 2,3 százalékkal bővült januárban, a 0,2 százalékos decemberi visszaesés után. A fogyasztóiár-infláció, az EU-szabvány szerint számolva, januárban mínusz 0,6 százalékos volt, vagyis az árak csökkentek az átlag szintjén a 0,2 százalékos decemberi emelkedés után, a tizenkét havi drágulás pedig 1,6 százalékra csökkent a decemberi 2,3 százalékról, elmaradva az Európai Központi Bank 2 százalékos célszámától, tovább csökkentve a kamatemelés veszélyét.

A havi olcsóbbodásban a kiárusítás, a tizenkét havi enyhülésben az energiaárak játszottak nagyobb szerepet, mert az energiaárak tavaly januárhoz képest már kevésbé drágultak, mint decemberben 2003. decemberhez képest. Egyes elemzők, hírügynökségeknek nyilatkozva, máris 1,7 százalékra javították előrejelzésüket a francia GDP idei növekedésére az eddigi, 1,4 százalék körüli jóslatokról, bár a lelkesedés nem általános.