Németország átszervezné a támogatásokat

euractiv.hu
2005.03.04. 10:18
A német szövetségi kormány azt fontolgatja, hogy az uniós követelményeknek megfelelő államháztartási egyensúly érdekében radikálisan csökkentené a "régi" német tartományoknak nyújtott szubvenció összegét - számol be a Financial Times Deutschland pénteki száma. A döntés elsősorban Észak-Rajna-Vesztfáliát érintené érzékenyen.

A soros luxemburgi EU-elnökség márciusban le szeretné zárni a tárgyalások döntő szakaszát a 2007-2013 költségvetési ciklus fő számairól. A német kormány, mint az egyik legnagyobb nettó befizető ország, szilárdan kitart amellett az álláspontja mellett, hogy a tagállami befizetéseket a GNI egy százalékában kell meghatározni, szemben a jelenlegi 1,24 és a 2007-től javasolt 1,14 százalékkal. Ez a kötelezettség-csökkentés könnyítene a német költségvetés helyzetén.

Berlin ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy apadnak az uniós források; az Európai Bizottság irányelve szerint ugyanis a strukturális alapokból elsősorban a tavaly csatlakozott kelet-európai országok felzárkóztatását kell segíteni.

A rossz német makrogazdasági mutatók következményeit, a gyengélkedő gazdaság problémáinak egy részét az uniós pénzek országon belüli átcsoportosításával enyhítené a kancellária. Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány elfogadhatatlannak tartja a tervet: álláspontjuk szerint a legnépesebb német tartományban semmivel sem alacsonyabb a munkanélküliség aránya, mint Kelet-Németországban, a strukturális támogatásokra tehát nekik is szükségük van.

Május 22-én kerül sor a tartományi választásra Észak-Rajna-Vesztfáliában, s könnyen elképzelhető, hogy a több mint 1 millió munkanélküli leváltja a kormányzó vörös-zöld koalíciót, különösen az új, támogatáscsökkentő kormányzati tervek ismeretében.