Növekvő ingatlanárak Európában

euractiv.hu
2005.03.07. 09:40
Folyamatosan növekednek az ingatlanárak Európa legtöbb országában. A listavezetők, Franciaország, Spanyolország, Írország és az Egyesült Királyság esetében tavaly legalább 12 százalékos volt az áremelkedés.

Egy brit felmérés szerint Európa ingatlanpiacán csupán az év második felében várható az árak valamelyes mérséklődése az Európai Központi Bankra nehezedő, az irányadó kamatok növelését célzó nyomás miatt.

Szakértők szerint a tavalyi évre jellemző ingatlanpiaci áremelkedés a gazdasági növekedés tavalyelőtti fellendülésével, valamint az euróövezet alacsony irányadó kamataival magyarázható. A folyamat még Németországban is érezhető volt, ahol a lakásárak még mindig az 1970-es évek szintjén maradtak.

Érdekes új jelenség, hogy megnövekedett a kereslet a második otthonként használt ingatlanok iránt, főként Görögországban, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban.

A felmérés 17 ország - az EU 15 régi tagországa mellett, Magyarország és Lengyelország - ingatlanpiacát tanulmányozta, s csupán a magyar és az osztrák piacon jegyeztek viszonylag gyenge évet tavaly.

A tanulmány készítői óvatosságot tanácsolnak az új tagországokban befektetni kívánóknak, ugyanis bár a lakásvásárlás egyszerű, ezeket a piacokat még bizonytalannak tartják.