Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Már négyszázmilliárdos a hiány

MTI
2005.03.07. 17:05
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya az első két hónapban 393,9 milliárd forint lett. A prognózis 369,6 milliárd forint volt. Az első kéthavi pénzforgalmi hiány a GDP 1,8 százaléka. A központi költségvetésbe februárban a vártnál alacsonyabb összegű általános forgalmi adó folyt be, a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai pedig magasabbak voltak. Az államháztartás hiánya februárban 195,6 milliárd forintot tett ki. A központi költségvetés 179,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 28,7 milliárd forintos hiánnyal, míg az elkülönített állami pénzalapok 13 milliárd forintos többlettel zártak. A központi költségvetés egyenlege kedvezőtlenebb, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és az elkülönített állami pénzalapoknak az egyenlege kedvezőbb lett. Az államháztartási kockázatok miatt a költségvetés megfelelő tartalékot képzett. Ha az eltérés a prognózistól tartósnak bizonyul, a tartaléknak ezt fedező hányada biztosítékot nyújt az eredeti hiánycél teljesülésére.

Az államháztartás bevételei februárban mintegy 7 milliárd forinttal maradtak el a prognózistól. A központi költségvetésbe a vártnál kevesebb folyt be, ugyanakkor a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak helyzetét javította, hogy több volt a járulékbevétel. A Munkaerőpiaci Alap járulékbevételei és a szakképzési hozzájárulás bevételei a prognózist meghaladóan teljesültek.

Az államháztartás kiadásai az év második hónapjában mintegy 17 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. A központi költségvetésben a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai magasabbak lettek, amit részben saját bevételeikkel fedezték. Kiadást jelentett a januárban kifizetett egy havi különjuttatás közterheinek teljesítése is.