Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Béres-termékek Romániában is

MTI
2005.03.10. 14:41
A Béres Rt. négy új termékkel egészítette ki a Béres Egészségtár tizenegy tagból álló termékcsaládját, és ezekből a készítményekből az idén 800 millió forint bevételre számít. Major Ferenc a Béres Gyógyszergyár Rt. vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a múlt év szeptemberben a magyar piacra bevezetett - vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-tartalmú - termékek eladásából a tavalyi év negyedik negyedévben 200 millió forint bevétel származott.

A négy új készítményből eggyel a menedzserek és vizsgázó diákok, eggyel a változó korban lévő nők, kettővel a diétázók fogyasztói csoportját célozta meg a társaság.

A Béres Gyógyszergyár Rt. árbevétel-arányosan 5-7 százalékot költ kutatás-fejlesztésre. Az élelmiszerkiegészítők fejlesztése, ami az elmúlt év kiemelkedő projektje volt, mintegy 200 millió forintba került - tette hozzá a vezérigazgató.

Várhatóan a harmadik negyedévben viszik a román piacra az Béres Egészségtár termékeinek egy részét. Az első teljes évben 200-250 millió forint exportárbevétellel számol a társaság ezen a piacon. A Béres tíz új gyógyszerkészítményének törzskönyvezése folyik és további tíz termék áll fejlesztés alatt. Az idén még két készítmény bevezetését tervezi a Béres Rt., az egyik gyógyhatású készítmény, a másik vény nélkül kapható gyógyszer.

A gyógyszerárak múlt év áprilisi árbefagyasztása miatt a Béres Gyógyszergyár Rt. 2004. évi, előzetesen számított 4,85 milliárd forintos nettó árbevétele 700 millió forinttal maradt el a tervtől, és azonos volt az előző évi árbevétellel. Ugyanakkor a 870-880 millió forint üzemi szintű nyereség 300 millió forinttal volt kevesebb, mint a terv és 90-100 millió forinttal maradt el az előző évi nyereségtől. Az export az árbevételnek mintegy öt százalékát adta.

Az idén óvatos tervezéssel 5,7 milliárd forint nettó árbevétellel és közel egy milliárd forint üzemi szintű nyerséggel számol a több mint 200 főt foglalkoztató Béres Gyógyszergyár Rt.