Mátyás
-6 °C
1 °C

Az OTP kifizette a Nova Banka-t

MTI
2005.03.11. 08:07
Zágrábban nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be, hogy lezárult a Nova Banka eladásának folyamata: az OTP Bank 236 millió euróért vásárolta meg a magántulajdonban lévő 2004. végén 96,4 millió euró saját tőkéjű hitelintézet 95,59 százalékos üzletrészét.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a vételár magas, de értékarányos. Mértékét igazából majd a megtérülés alapján lehet megítélni. Az OTP 5 éven belül a befektetésre vetítve 20 százalékos tőkearányos megtérülést szeretne elérni.

A további akvizíciós tervekről elmondta: az OTP Bank már régóta készül Szerbiába, az idén talán megvalósulhat ez a terv. Emellett részt kíván venni a román takarékpénztár privatizációjában is, amely egy-két hónap múlva várhatóan elindul. Ez a két fő célpont amikre most fókuszál az OTP. A román piac nagyon ígéretes, az árak azonban hihetetlenül felfutottak, nehéz középtávon megfelelő hozamot elérni - mondta az elnök-vezérigazgató.

A közelmúltban a bank törökországi terveiről is jelentek meg sajtóhírek. Csányi arra a kérdésre, folytatódik-e a bank délkelet irányú terjeszkedése egészen a Boszporuszig, azt válaszolta: az OTP Bank minden lehetőséget megvizsgál. Vizsgálódik azonban több más országban is, amelyekbe nem fog befektetni. A törökországi piacra lépés lehetőségét 50 százalékra becsülte. Törökország előnyeként említette, hogy a gazdaság gyorsabban nő, mint a régióban, népessége nagy, s nagy része 40 év alatti.

Horvátországban az OTP Bank országos lefedettségre törekszik, a jelenleg 90 egységes hálózat három éven belül 20-30 fiókkal bővül. Elsősorban a tengerparton terjeszkednek, ahol magyar turisták is szép számban megfordulnak, továbbá azon városokban, amelyekben a gazdaság dinamikusan fejlődik.

Elsősorban a lakossági és a kkv-üzletág, valamint a projektfinanszírozás kap majd kiemelt figyelmet a bank életében. A Nova Banka piaci részesedését az új tulajdonos 2010-re szeretné 10 százalékra növelni. Az elsősorban az adriai régióra koncentráló új szerzemény jelenleg a hetedik legnagyobb hitelintézet a horvát bankpiacon, mérlegfőösszege 2004 végén az auditált IFRS-adatok szerint 1026,9 millió euró volt, a lakossági betétek piacán 5,9, a lakossági hitelezésben pedig 3,8 százalékos részesedéssel rendelkezett. A vállalkozói betétgyűjtésben és hitelezésben 2, illetve 2,6 százalékos részesedése volt. A horvát bank 2004-ben az auditált IFRS-adatok alapján az előző évi 10 millió euróval szemben 18,9 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. A ROAE (tőkearányos nyereség) tavaly 21,2 százalék, a ROAA (eszközarányos nyereség) pedig 1,8 százalék volt.

Az OTP Bank Horvátországban is egy komplex pénzügyi vállalatcsoport kialakítását tervezi, amelynek működése kiterjed az alapkezelésre a lízingszolgáltatásra, emellett vizsgálják a biztosítási piacra való belépés lehetőségét is, valamint, hogy az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaság hogyan tudna a horvátországi fejlesztésekbe bekapcsolódni - mondta Csányi Sándor. Csányi Sándor cáfolta, hogy a Kroatia biztosító társaság megvételével kapcsolatban már felvették volna a kapcsolatot a horvát kormánnyal. Hozzátette ugyanakkor, hogy vizsgálják a lehetőségeket és ez a társaság is érdekes lehet számukra. A tervek szerint a hálózatbővítés, valamint az infrastruktúra fejlesztése a Nova Banka saját forrásaiból megvalósulhat, a következő években várhatóan nem lesz szükség tőkeemelésre.

Az OTP Bank a mostani akvizícióval együtt már öt országban van jelen. Szlovákiában egy középméretű, Bulgáriában a legnagyobb lakossági bank, Romániában pedig egy kisbank tulajdonosa. Az OTP-bankcsoport összesen 827 bankfiókkal rendelkezik, 1.853 ATM-et és 22.685 POS-terminált működtet. Mintegy 17 ezer alkalmazottja több ezer vállalatot, önkormányzatot és több millió magánszemélyt szolgál ki.