Mol-Jukosz vezér orosz őrizetben

MTI
2005.03.11. 11:08
Előzetes letartóztatásba helyezték a Mol és az orosz Jukosz olajcég hanti-manysiföldi közös vállalatának vezérigazgatóját az engedélyezettnél gyorsabb ütemű olajkitermelés vádjával. Oleg Vitkát még szerdán vették őrizetbe, miután a hanti-manszijszki ügyészek ismét kihallgatták, csütörtökön pedig két hónapra vizsgálati fogságba helyezték - jelentette az Interfax.

Az orosz igazságszolgáltatás eddig csak a feldarabolás alatt álló Jukosz két leányvállalatát illette a kitermelési kvóták túllépésének vádjával. Az egyiket, a Juganszknyeftegazt a múlt év végén elárverezték a Jukoszon számonkért több mint 27 milliárd dolláros adóhátralék egy részének behajtására.

A másik, a Tomsknyeft ellen e hónap elején indult eljárás a kvótatúllépés miatt, ami tüstént lenyomta a másik megmaradt Jukosz-főegység, a Samaranyeftgaz tőzsdei értékét is, mert a piac biztosra veszi, hogy a végrehajtók folytatják a Jukosz feldarabolását. E logika alapján a Zapadno-Malobalik Kft. értéke is csökkenhet, és a Jukosz-tulajdonrészt végül szintén dobra verhetik.

A Mol és a Jukosz által 2003 márciusában, fele-fele alapon létrehozott Zapadno-Malobalik Kft. 2004-ben csaknem megduplázta kitermelését, amely elérte a 2,3 millió tonnát.