Többletolaj a Molnak?

OS
2005.03.14. 21:19
A Jukosz orosz olajcég hétfőn közölte, hogy áprilistól megpróbálja felújítani csővezetéki exportját, ami akár olajbőséget is okozhatna a Molnak.

"A Jukosz szert tett annyi pénzre, hogy legalább részben kifizethesse az exportvámot, és a következő hónaptól megpróbálja felújítani egyes exportszállításait" - mondta Alekszandr Tyemerko cégvezetési alelnök az orosz Interfax hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy a csővezetékeken át Európába áramló olajról van szó, de pontosan még nem határozták meg a szállítási elképzeléseket.

A Jukosz januárban, fő termelő egysége, a Yuganskneftegaz vitatott elárverezése után kényszerítő körülményre hivatkozva vis maiort jelentett be hosszú távú olajszállítási szerződéseinek teljesítésére. Ez a Jukosz szállításainak kéthónapos felfüggesztését jelentette, és vonatkozott a Mollal fennálló tízéves szerződésére is évi hétmillió tonna olaj szállítására is.

A Mol akkor közölte, hogy ötéves szerződést írt alá a piacvezetővé vált Lukoillal évi ötmillió tonna olaj (magyarországi és szlovákai) szállításáról. Ha azonban a Jukosz képes lenne áprilistól felújítani exportját, akkor a Mollal kötött szerződése érvényben maradhatna, és folytathatná szállításait, jegyezték meg moszkvai megfigyelők.