Csökkenő infláció Szlovákiában

MTI
2005.03.17. 12:22
Szlovákiában tovább csökkent az infláció februárban: 0,2 százalékra a januári 1,7 százalékról, az EU-szabvány szerint számolva. Az egy évvel korábbihoz képest 2,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, a januári, 3,1 százalékos tizenkét havi drágulás után, ugyancsak az EU-szabvány szerint összesítve, közölték a szlovák statisztikai hivatalban csütörtökön. Az elemzők 2,7 százalékot vártak februárról. Hétfőn közölték, hogy a hazai szabvány szerint számolva februárban a tizenkét havi infláció 2,7 százalékra mérséklődött a januári 3,2 százalékról.

A tizenkét havi infláció nyolcadik hónapja folyamatosan csökken Szlovákiában, ahhoz képest, hogy az árfelszabadítások és az illetéknövelések tavaly év elején igen meggyorsították az ütemet. Decemberben 5,9 százalékos, tavaly januárban 8,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció Szlovákiában.

Az infláció nagy lassulása lehetővé teszi, hogy a Szlovák Nemzeti Bank további kamatcsökkentésekkel élénkítse még jobban a külföldi tőke beáramlásával amúgy is jól táplált gazdaságot. A bank legutóbb február végén csökkentette az irányadó kamatát, a kéthetes repót, egy százalékponttal 3,00 százalékra, mint az utóbbi időben rendszeresen, főleg a szlovák korona túlzottnak tartott drágulásával indokolva a nagy léptékű intézkedést. A korona fékezése végett a bank az év eleje óta rendszeresen nyíltpiaci beavatkozással is próbálkozik, nem sok eredménnyel. A szlovák korona csütörtök délelőtt 38,23/26/euró volt a pozsonyi bankközi devizapiacon, nem reagált az inflációs adatra, rekord közelben maradt, szemlátomást nem rémülve meg egy újabb, esetleg közeli kamatcsökkentés esélyétől.

A szlovák korona körülbelül 3 százalékkal drágább, mint az év elején. Tavaly 6,2 százalékkal erősödött az euróval szemben, a javuló külső mérlegek és a külföldi tőke nagy beáramlása miatt.

A központi bank alelnöke, Martin Barto néhány napja úgy nyilatkozott, hogy további kamatenyhítés lehetséges, ha az infláció jobban alakul a vártnál. A központi bank idén júniusra 4,0 százalékos tizenkét havi inflációs előrejelzést tart érvényben, ez év végére a célsávja 3,5 százalék, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel, az EU-szabvány szerint számolva. Jövő év végére 2,5 százalék alatti, 2007 végére és 2008 végére 2 százalék alatti tizenkét havi infláció a célja, teljesítendő az eurócsatlakozási feltételek közül az inflációra vonatkozót. A szlovák kormány jövőre óhajt belépni az euróövezet előszobájául szolgáló, kötött ERM-II. átváltási mechanizmusba, és 2007-re akarja teljesíteni az euróövezeti feltételeket.

A Szlovák Nemzeti Bank tavaly tavasszal és novemberben négy lépésben összesen 2,0 százalékponttal 4,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, mindannyiszor a felértékelési nyomás elhárításával indokolva az enyhítést.

Szlovákiában tavaly 5,5 százalékkal bővült a hazai össztermék, a 2003-as, 4,5 százalékos növekedés után. A szlovák statisztikai hivatalban az idei első félévre 5,3 százalékos növekedést jósolnak a tavalyi első félévhez képest. A szlovák pénzügyminisztérium február elején 4,9 százalékra emelte az idei GDP-növekedési becslését a novemberi, 4,5 százalékos becslésről, jövőre most 5,3 százalékos GDP-növekedést várnak a novemberben jósolt 5,1 százalékos helyett, 2007-re 6,1 százalékra emelték a várakozást 5,4 százalékról. Tavalyról 5,0 százalékos növekedést becsültek a szlovák pénzügyminisztériumban egy hónappal ezelőtt.