Nem lesznek megszorítások

2005.03.17. 16:54
Sem elvonásról, sem megszorításról nincsen szó - cáfolta a Pénzügyminisztérium azokat a lapértesüléseket, hogy a költségvetési tartalék módosítása megszorításokhoz vezethet. A PM szerint a tartalék részét képező összegeket nem kell elvonni sehonnan, hiszen azok a költségvetésbe beállításra kerültek. Elköltésük feltétele viszont az, hogy a költségvetési folyamatok a prognózisoknak megfelelően alakuljanak. Ha ez a feltétel teljesül, úgy a tartalékolt összegek felszabadíthatóvá és elkölthetővé válnak.

A szerdai kormányülés után bejelentették, hogy a kormány több irányban mentesítést adott a költségvetési tartalékképzés alól, így mértéke a GDP egy százaléka helyett a GDP 0,8 százalékát teszi ki. A Magyar Hírlap csütörtöki száma szerint ez azt jelenti, hogy 60-70 milliárddal emelkedik a tartalék, vagyis ezt a pénzt el kell vonni valahonnan. A Népszabadság szerint összességében 20 milliárdos megszorításról van szó. A PM tájékoztatása szerint a tartalék teljes mértékét a költségvetési törvény úgy határozza meg, hogy az egyes előirányzatok százalékban kifejezett hányadát rendeli tartalékolni. Ezek együttes összege megfelel a GDP 1 százalékának.

A költségvetési törvény a kormány számára írja elő, hogy a tartalékképzési kötelezettség alól menesítsen egyes előirányzatokat. Ha valamely előirányzat mentesül a kötelezettség alól, úgy GDP arányosan is csökken az államháztartási tartalék. A kormány tegnapi döntésével éppen ez történt, aminek eredménye az, hogy közel 50 milliárd Ft (a GDP 0,2 százaléka) vált szabadon elkölthetővé. Ennek következménye, hogy az államháztartási tartalék összesen a GDP 0,8 százalékát elérő mértékű. A tartalékképzésnek ez a módja az idei költségvetési törvényben jelentkezik, annak sem visszamenőleges hatása, sem a következő évekre befolyása nincsen - szögezte le a PM sajtóosztálya.