Gyorsabban nő az orosz gazdaság

MTI
2005.03.21. 13:46
Oroszország hazai összterméke februárban 5,2 százalékkal volt nagyobb a tavaly februárinál, idézte a gazdasági miniszter, German Gref bejelentését a RIA hírügynökség hétfőn. A januári GDP-növekedés mértékét, ugyancsak az egy évvel azelőttihez viszonyítva, hétfőn 4,1 százalékra módosította a miniszter, a februárban közölt 4,4 százalékról.

Tavaly 7,1 százalékos volt az évi átlagos gazdasági növekedés Oroszországban, és az ütem egész évben lassult. Tavaly januárban 8 százalékos ütemet mértek, a második negyedévben 7,5 százalékkal, a harmadik negyedben 7,1 százalékkal, az utolsó negyedben 6,7 százalékkal bővült az orosz gazdaság, rendre az egy évvel korábbhoz képest. Ezek az orosz statisztikai hivatal legfrissebb adatai, de például az orosz beszerzőimenedzser-mutatókat kezelő Moscow Narodny Bankban csak 4,5 százalékos átlagos növekedést számoltak ki a tavalyi utolsó negyedévről. Decemberben 3,9 százalékos növekedést mértek az egy évvel azelőttihez képest az olajdollárok áramlása ellenére. A decemberi öt éven belül a legkisebb növekedés volt, a bank szerint.

Tavalyelőtt 7,3 százalékkal, 2002-ben 4,7 százalékkal bővült az orosz GDP. Az idei évre a kormányzati célkitűzés 6,3 százalék, de az elemzők ennél kevesebbet, 5,5 százalékot várnak. Elemzők szerint a növekedést fékezi a kormány adóéhsége, az olajtársaságok nyereségére kivetett nagy adó, a kapacitásproblémák, továbbá a bizalomhiány, amit elsősorban a YUKOS olajtársaság adóhátralékának behajtása okoz.