Leépít Angliában a Peugeot

euractiv.hu
2005.03.22. 09:49
A brit szakszervezetek sürgős tárgyalást kezdeményeztek a Peugeot vezetőségénél azt követően, hogy a gépkocsigyártó bejelentette: újabb tömeges elbocsátásokra készül a Coventry-beli Ryton telepen. Coventryben tavaly mintegy 1400 személyt bocsátottak el a gépkocsiiparból, s a tervek szerint rövidesen további 850 állást szüntet meg a Peugeot. A 2800 alkalmazottal működő Ryton gyár termeli a Peugeot 206-os gépkocsit, amelyből tavaly 180 ezret készítettek, ennek 60 százalékát exportra.

A szakszervezet azt kifogásolja, hogy a Peugeot hasonló mértékben csökkenti a 206-os termelését franciaországi gyáraiban, ám ott nem történnek elbocsátások. Követelik, hogy a gyár a brit alkalmazottak esetében is tegye meg a dolgozók védelmét szolgáló intézkedéseket.

A Peugeot 206-os egyike Európa legnépszerűbb személygépkocsijainak, ám a termelő szerint a piaci kínálat miatt jelentősen visszaesett a forgalom, így kénytelenek a kereslethez igazodni, s visszaállni az 1988 és 1999 közötti két műszakos termelésre. Gazdasági szakemberek szerint a Peugeot-ügy nem csak a piaci helyzetet tükrözi, hanem a brit termelőiparra nehezedő kelet-európai és ázsiai nyomást is.