Alig csökken az olajár

MTI
2005.03.22. 17:58
Elsősorban annak köszönhető a keddi szerényebb árcsökkenés a nyersolaj fő szabadpiacán, hogy egyes kereskedők elképzelhetőnek tartják az OPEC további gyors termelésnövelését, a már életbe lépett fél millió hordón felül - derül ki elemzői véleményekből. New Yorkban a korai kereskedésben a májusi amerikai könnyűolaj ára 16 centtel hordónként 57,30 dollárra ment vissza.

Londonban a nemzetközi olajtőzsdén azonban ez időre a Brent májusra 2 centes drágulást jelzett elérve az 55,67 dolláros árat.

Al-Naimi szaúdi olajminiszter hétfőn azt mondta, hogy bármikor sor kerülhet a további fél millió hordós termelésnövelésre, a döntés az OPEC elnökétől függ csak. Kedden az elnök, Al-Szabah, a kuvaiti olajtárca feje viszont azt nyilatkozta, hogy nem látja szükségesnek a növelést az elkövetkezendő két hét során, mivel szerinte nincs ellátási hiány a piacokon.

Az elemzők a szerdán kiadásra kerülő heti amerikai tartalékadattal kapcsolatban arra számítanak, hogy az majd körülbelül 2,2 millió hordós növekedésről szól majd a nyersolaj esetében.