A Vegyépszer építheti az M6-os újabb szakaszát

MTI
2005.03.25. 16:12
A Vegyépszer Rt. építheti meg az M6-os autópálya érdi tető-Dunaújváros közötti 11 kilométer hosszú szakaszát - tájékoztatta a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. az MTI-t pénteken. A közlemény szerint a beruházó NA Rt. a munkák elvégzésére hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás során a Vegyépszer Rt. ajánlatát találta alkalmasnak és vele köt szerződést mintegy 37,1 milliárd forint értékben.

A Vegyépszer előtt nem ismeretlenek a helyi viszonyok, hiszen jelenleg az ugyanezen a szakaszon lévő, volt Metallochémia gyártelep kármentesítésén dolgozik.

Az autópálya szakasz az M0-ás autópálya csomópontját köti össze az M6-os érdi tető-Dunaújváros között 2006-ra megépülő szakaszával, így a tranzitforgalom Budapest elkerülésével, 2007-ben már gyorsforgalmi úton érheti el az ország déli régióit. Az M6-os városi szakasz építésének különlegessége, hogy végig belterületen halad a XXII. kerületen, Nagytétényen és Érd-Ófalun keresztül, ami igencsak megnehezíti a szakemberek dolgát: a nyomvonal alatt több kilométernyi - az autópálya szakasznál hosszabb - közmű, szénhidrogén-vezeték, víz- és szennyvízvezeték, távközlési építmények és villamos kábelek húzódnak. Ezek kiváltása időigényes, és körültekintő előkészítéssel történik.

A szakaszon 4 csomópont is épül. Az M0-M6-ás elválásánál megépül Magyarország első háromszintű csomópontja. Az ajánlat elbírálásánál követelmény volt az építkezés során és azt követő kiemelt környezetvédelmi és a környéken élők biztonságát szolgáló intézkedési terv készítése. Az erre irányuló intézkedések és beruházások értéke a teljes költség mintegy 10 százalékát teszik ki. A szakasz végleges forgalomba helyezésének határideje 2007. február 28.