Az Erste a legnagyobb közép-európai bank

MTI
2005.04.06. 14:01
Az Erste Bank deroesterreichischen Sparkassen AG tavaly év végére érlegfőösszege alapján is Közép-Európa legnagyobb pénzügyi szolgáltatójává lépett elő, az Erste Bank szerdai közleménye szerint. A Közép-Európában elért, 33,3 milliárd eurós mérlegfőösszegével az Erste Bank a tavalyi üzleti évet az első helyen zárta, második helyre szorítva a belga KBC-t, amelynek mérlegfőösszege 31,1 milliárd euró volt a térségben az Erste Bank szerint. Harmadik helyen az olasz UniCredito végzett 30,6 milliárd euróval, a negyedik a HVB-leány Bank Austria-Creditanstalt 30,0 milliárd euróval.

Közel 12 millió ügyfelével az Erste Bank már öt éve a legnagyobb ügyfélkört mondhatja magáénak a közép-európai országokban tevékenykedő pénzügyi-szolgáltatók közül. Másodikként a belga KBC követi 9,1 millió ügyféllel, harmadikként az ugyancsak osztrák Raiffeisen International 5 millió ügyféllel. A negyedik és az ötödik hely a német HVB-hez tartozó Bank Austria-Creditanstalté és a francia Société Générale-é 4,4 millió, illetve 4 millió ügyféllel.

Az Erste Bank csoport lakossági bankként Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában van jelen. A lakossági betétállományt tekintve Csehországban és Szlovákiában a piac elsőszámú szereplője, Csehországban 27 százalékkal, Szlovákiában 35 százalékkal részesedik a piacból, Magyarországon a harmadik a betétek közel 10 százalékával, Horvátországban is a harmadik helyen áll, szintén 10 százalékkal.

Az Erste Bank az elmúlt évek során nyolc intézetet vett át, közöttük a legnagyobb cseh és szlovák bankot, a Ceská sporitelnát és a Slovenská sporitelnát.

Legutóbbi szerzeménye a magyar Postabank volt, amely tavaly augusztusban olvadt be a csoportba. Az Erste Bank ma Közép-Európában látja Európa egyetlen növekvő piacát, és a következő évtizedekben a fogyasztói hitelektől a befektetési alapokig szinte valamennyi lakossági terméknél kétszámjegyű százalékos növekedéssel számol a régióban.