Épülhet a Transzbalkán csővezeték

MTI
2005.04.12. 17:17
Bulgária, Görögország és Oroszország képviselői kedden aláírták az 522 millió dolláros Transzbalkán-olajcsővezeték létesítéséről szóló megállapodást. A Boszporusz-szoros alatt vezető csővezeték alternatívája lesz a tartályhajón történő olajszállításnak.

A hosszú ideje halogatott terv értelmében 285 kilométeres vezeték köti majd össze a bolgár Burgast az Égei-tengeri görög kikötővel, Alexandropulival és gyorsabb, olcsóbb és biztosabb olajszállítást tesz lehetővé. Három-négy év alatt valósíthatják meg a már 1993-ban felmerült tervet, amit a költségek, a tulajdonviszonyok és a megvalósíthatóság tisztázatlansága miatt halogattak ilyen sokáig.

A kormányok képviselői szerint magáncégek finanszírozzák és üzemeltetik majd a csővezetéket, abban a három kormány nem vállal szerepet. A BP orosz vegyesvállalata, a TNK-BP a projekt irányítója, partnerei pedig többek között a görög Hellenic, az amerikai U.S. Cambridge Energy Research Associates, az orosz Lukoil és Rosneft, a bolgár Technoexportstroy.

A szakértői várakozások szerint a csővezeték tehermentesíti a zsúfolt Boszporusz-szorost, feloldja annak szűkös áteresztőképességével összefüggő gondokat. A három kormány közös elemzése szerint a Boszporuszon több mint 100 millió tonna nyersolajat szállítottak 2004-ben és az állandó késedelmek miatt a költségek tonnánként 7 dollárral - összesen 700 millió dollárral- voltak magasabbak. A szállítások átlagban nyolc napot késlekedtek a Boszporusz-szoros szűk áteresztőképessége miatt.

A csővezeték évi kapacitása 15 millió tonna olaj lesz az első, 24 millió tonna a második fázis elkészülte után, a végleges kapacitás pedig évi 35 millió tonna lesz, ami 50 millió tonnára bővíthető.