A német GDP 15 százalékát a feketegazdaság adja

euractiv.hu
2005.04.25. 10:03

Évi 250 milliárd eurót tesz ki a feketegazdaságból származó bruttó nemzeti össztermék, nyilatkozta a német szociáldemokraták vezére, Franz Müntefering, aki megismételte a nagy német cégek irányában korábban elhangzott bírálatát is, miszerint "sáska módra" járnak el, amikor létszámcsökkentéssel párhuzamosan hatalmas béremeléseket eszközölnek a vezetőség körében.

- Szélsőségesen piacorientáltak és antiszociálisak - nyilatkozta a pártelnök, majd elővigyázatosan hozzátette, hogy a német nagyvállalatok többsége komolyan veszi társadalmi felelősségét.

A közel rekordszintű, 12,5 százalékos munkanélküliséggel, nehéz gazdasági helyzettel küszködő országban Gerhard Schröder kancellár szociáldemokrata pártja május 22-i észak-rajnai-vesztfáliai választás előtt egy hónappal vesztésre áll.

Müntefering kapitalizmusbírálatát szakértők egyszerű kampányfogásnak tekintik. Guido Westerwelle, az ellenzéki szabaddemokraták vezére arra figyelmeztetett: a nyers szavak miatt elmaradhatnak az oly szükséges befektetések a térségben.