Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Sztrájkolnak a finn papírgyártók

MTI
2005.04.27. 15:52
A finn papíripar több tízezer dolgozója kezdett szerdán háromnaposra tervezett sztrájkot, hogy nyomatékot adjon béremelési követelésének. A munkabeszüntetés nyomán a svéd-finn Stora Enso konszern - a világ vezető papírgyártója - összes létesítményében leállt a munka és sztrájkolnak a finn UPM, a világ vezető magazinpapír-gyártója, üzemeiben is.

Szakszervezeti adatok szerint helyi idő szerint 14 órától álltak le a papírgyárak, és még aznap újra tárgyalások kezdődnek, ezúttal már nemzeti békéltető segítségével. A munkabeszüntetést péntek reggelig tervezték. A dolgozók pontos bérkövetelései egyelőre nem ismertek, az elégedetlenség általános oka az ideiglenes alkalmazású dolgozók egyre növekvő felvétele, a kiszervezések és általában a munkaszerződések felhígulása.

Az UPM az jelezte, hogy a sztrájk számára 6-8 millió dollárba kerül. A Stora Enso éppen szerdán tette közzé első negyedéves eredményeit: ezek szerint a cég adó előtti eredménye 83,6 millió euró lett, 5 százalékos emelkedéssel a tavalyi első negyedhez képest. Az eladások 4 százalékkal, 3,14 milliárd euróra nőttek.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft