Fontosabb a környezetvédelem a versenyképességnél

euractiv.hu
2005.05.03. 10:55

Tíz európaiból kilenc véli úgy, hogy a döntéshozóknak egyformán figyelniük kell a környezet védelmére, a gazdasági és szociális tényezőkre egy-egy vitás kérdés eldöntésekor. Az Eurobarometer 2004 második felében készített, környezetvédelmi kérdésekre koncentráló felmérésének ez volt a legfontosabb következtetése.

A vizsgálat adatai szerint az EU-polgárokat legjobban a vízszennyezés foglalkoztatja, továbbá az emberek okozta természeti katasztrófák (például olajszennyezések) és az éghajlat változása.

A civilekben bíznak, a cégekben nem

Az "utca embere" környezetvédelmi kérdésekben leginkább a zöld civilszervezetekben bízik (42 százalék), de figyelemre méltó, hogy e bizalom mutatója a legutóbbi, 2002-ben végzett felmérés óta 6 százalékponttal csökkent. A közvélemény médiába vetett bizalma egyre nagyobb, a legkisebb a hitele pedig a környezetvédelmi ügyekben érintett vállalkozásoknak van (2 százalék).

A válaszadók szerint környezetvédelmi kérdésekben az EU a legilletékesebb döntéseket hozni. A felmérés legmeggyőzőbb eredménye: a megkérdezettek 63 százaléka szerint a környezetvédelem szempontjainak elsőbbséget kellene élvezniük a gazdasági versenyképességgel szemben.